Hvad er en depression?

En depression er en sygdom, som nedsætter livskvaliteten og afhængigt af graden, kan den være invaliderende i et omfang, hvor livet ikke længere kan leves på almindelige vilkår. Har du en depression, kan det være svært at passe almindelige aktiviteter som arbejde, uddannelse, venskaber og parforhold.

Hvilke tegn kan der være på en depression?

  • Man føler sig trist, nedtrykt og træt.

  • Alting føles håbløst og meningsløst, og man mangler sin sædvanlige energi og interesse for de ting, man plejer at gå op i.

  • Man føler, at man ikke slår til og er overvældet af negative tanker om, at man ingenting kan, og at man er uden betydning.

  • Man isolerer sig og bryder sig ikke om at møde andre.

  • Man bebrejder sig selv og føler skyld over at have det, som man har det.

  • Man har svært ved at koncentrere sig og kan ikke samle sig om noget.

  • Man har en indre uro og er rastløs, eller alting går langsomt, og man er hæmmet i at tænke, tale eller bevæge dig.

  • Man har svært ved at sove, og man vågner ofte eller tidligt om morgenen – eller man sover for meget.

  • Man har enten stærkt nedsat eller overdrevet appetit.

  • Man har måske tanker om selvmord.

Kilde: Psykiatrifonden

Tre grader af depression.

Depression forekommer diagnostisk i tre grader: Let depression, moderat depression og svær depression.

Det er er kun læger og psykiatere, der kan vurdere hvilken depression, du har.

Let depression.

Du kan stadig fungere rimeligt normalt i hverdagen. Du har nedsat energi, og du har svært ved at motivere dig selv til almindelige aktiviteter som arbejde eller socialt liv. Mange oplever gennem livet at have en let depression, uden at få behov for behandling. For mange kan det dog være en hjælp, at have samtaler med en psykolog eller en kvalificeret psykoterapeut - vi er medlemmer af Dansk psykoterapeutforening.

Moderat depression

Du har svært ved at fungere i hverdagen. Du har nedsat energi, tankemylder, svært ved at sove og din appetit er anderledes, end hvad du er vant til. Mange oplever aftenlysning, det betyder, at du er mest depressiv om morgenen, men får det bedre i løbet af dagen og aftenen.
Har du en moderat depression vil du oftest have gavn af medicinsk behandling gennem egen læge eller en psykiater, samt samtaler med en psykolog eller en kvalificeret psykoterapeut - vi er medlemmer af Dansk psykoterapeutforening.

Svær depression

Du kan på ingen måder få hverdagen til at fungere. Du har stort set alle symptomer på depression, og der kan forekomme selvmordstanker både med og uden planer om selvmord. Du kan opleve fysiske symptomer som fornemmelse af tunghed, manglende evne til mobilisering, rystelser og i svære tilfælde kan du opleve psykoser med stemmehøring, hallucinationer og vrangforestillinger.
Har du en svær depression, så er du behandlingskrævende. og indlæggelse på psykiatrisk afdeling, kan blive nødvendigt. Det er helt almindeligt, at en svær depression skal behandles medicinsk og med samtaler med en psykolog eller en kvalificeret psykoterapeut - vi er medlemmer af Dansk psykoterapeutforening. For en del patinter, kan de være meget gavnligt at modtage ETC behandlinger.